Gyermek- és ifjúságvédelem

Kedves Mórás Diákok!, Kedves Szülők !

Amikor egy iskola  ifjúságvédelmi felelőse  a világháló honlapjára leírja gondolatait  óriási felelősséget vállal. Azt várhatják Tőle, hogy jogszabályokról, statisztikai adatokról, konkrét esetekről, támogatásokról írjon. Most még sem ezt teszem.  Állíthatom , hogy  a mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola a gyermekvédelemmel kapcsolatos minden jogszabályt  betűje, és szelleme szerint alkalmaz. Arra törekszik, hogy a kétségtelenül meglévő  hátrányokat csökkentse,  a minimálisra szorítsa, a lehetőségeken belül. Ezt minden, ebben az iskolában dolgozó pedagógus  hitvallásának  vallja.

Most, arra szeretném ráirányítani a figyelmet, hogy a történelem során  milyen magasztos gondolatok fogalmazódtak meg arról, hogy az emberi kapcsolatokban az egymásra utaltság, egymás segítése mennyire fontos.

A napokban Kozma atya  mosonmagyaróvári beszédében azt mondta, hogy az ember  másokért van. Teljesen igaz, hogy a családunkért, nagyobb közösségünkért, a nemzetünkért , az emberiségért élünk , dolgozunk.

Széchenyi István ,- aki Kossuth szerint is- a legnagyobb magyar volt,azt mondta:

„Csak a gyenge szereti önmagát, az erős egész nemzeteket hordoz szívében.”

A 800 éves Ferences  Rend , akinek alapítója Assisi Szent Ferenc volt,  a „ Béke és Jóság” idézetet írta zászlajára. Azt vallották, hogy a kitaszítottakkal, a peremen élőkkel, az élet határhelyzeteiben lévőkkel, a rászorultakkal, a szenvedőkkel foglalkozni  értelmes, nagyon szép feladat.

Napi hír, hogy: a világhírű Real Madrid futball klub a nehéz sorsú gyerekek között keresi leendő Cristiano Ronaldóit, többek között Magyarországon is.

Ha e három gondolat eredőjét keressük , akkor érezzük, hogy csak egymás segítése, támogatása segít a nehezebb, hátrányos  helyzetű diákjaink felemelésében,hátrányaik mérséklésében.

Lehet , hogy idealista vagyok, de szeretném elérni, hogy egy olyan „Szívesség” „programot” sikerül majd a Mórában, a  közeljövőben megvalósítani,ahol dicsőség lenne másokon segíteni.

 


Nagyításért kattintson a képre!

 

 

 

 

 

© 2014 Powered by WebSiter